Het nationale rapport van Ierland – conclusies van de Dublin City University

Dublin City University (DCU) is een relatief jonge universiteit. Ze werd in 1989 opgericht om tegemoet te komen aan de behoeften van het bedrijfsleven en het ondernemerschap te bevorderen. We hebben momenteel meer dan 19.000 studenten en ongeveer 2.000 personeelsleden. Vanaf het begin was DCU een baanbrekende universiteit; we hebben een toegangsprogramma opgezet om studenten uit sociaal achtergestelde gemeenschappen aan te moedigen te gaan studeren. Daarnaast is er een verplichte stage in het bedrijfsleven voor alle derdejaars studenten. Met het oog op de toekomst zag DCU demografische veranderingen als een wereldwijde uitdaging en lanceerde in 2012 de 10 principes van de leeftijdsvriendelijke universiteit (AFU). Deze principes belichamen de beste praktijken voor verbreding van deelname en bevordering van het hoger onderwijs voor alle leeftijden. Het biedt ouderen mogelijkheden om deel te nemen aan onderwijs, onderzoek, welzijn en culturele en sociale activiteiten aan de universiteit. Sinds 2012 is de AFU uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van meer dan 100 leeftijdsvriendelijke universiteiten in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië en Australië, gecoördineerd door de DCU.

De nationale zorgverlener van Ierland, de Health Service Executive, heeft een schat aan ervaring, gebaseerd op gedegen onderzoek, in het leiden van initiatieven op het gebied van het doorverwijzen. Deze geavanceerde kennis, in combinatie met de expertise van de Dublin City University, maakte het Culture on Prescription Erasmus project een natuurlijke fit voor DCU. Bovendien is het project zeer goed afgestemd op het ethos, de cultuur en de leeftijdsvriendelijke principes van DCU. Kunst en cultuur worden binnen de universiteit en op een breder nationaal niveau, via Creative Ireland, erkend als een essentiële uitlaatklep en mogelijkheid om een betere kwaliteit van leven te ondersteunen, het geestelijk welzijn te verbeteren en cruciale sociale uitlaatkleppen te bieden.

DCU werd belast met het maken van een compendium voor het project Cultuur op recept, met daarin een overzicht van de nationale rapporten van alle projectpartners. Het was een fascinerende ervaring, die ons kennis liet maken met een grote verscheidenheid aan praktijken op het gebied van voorschrijven van cultuur en kunstaanbod ter ondersteuning van gezondheid, geestelijk welzijn en ouder worden. Hoewel relatief nieuw, maakt sociaal voorschrijven wereldwijd een exponentiële groei door en wordt het op allerlei manieren toegepast. Van wandelgroepen in het Verenigd Koninkrijk tot sociale groepen voor vaders in Canada en klassen voor het maken van medische maskers in Zuid-Korea; er zijn geen beperkingen aan de verscheidenheid van het aanbod op recept.

Bij nadere bestudering van Ierland werd duidelijk dat het sociaal voorschrijven hier verder gevorderd is dan in andere landen. Er is een nationaal engagement van onze regering, onze nationale gezondheidsdiensten en gemeenschappen in het hele land dat de ontwikkeling van een robuust kader voor het verstrekken van sociaal voorschrijven heeft ondersteund. Ondanks de verscheidenheid van het aanbod in alle vormen van sociaal voorschrijven, zijn er bepaalde overeenkomsten en erkende beste praktijken die we ook in Ierland hebben overgenomen. De noodzaak van samenwerking met medische professionals en een toegewijde voorschrijver ter ondersteuning van een robuuste en consistente dienstverlening die continuïteit en passend voorschrijven voor de patiënt biedt, wordt erkend en opgenomen in de meeste vormen van sociaal en cultureel voorschrijven, en staat centraal in het Ierse kader. Het primaire doel van sociaal en cultureel voorschrijven is te voorzien in de behoeften van de patiënt. Door de zorgen van patiënten te ondersteunen worden gezondheid en welzijn vaak verbeterd. Als dat lukt, zijn patiënten op lokaal niveau betrokken en worden ze onafhankelijker en blijven ze zich zinvol inzetten zonder dat ze extra ondersteuning nodig hebben. In sommige huisartsenpraktijken in Ierland heeft dit in sommige gevallen geleid tot een daling van het aantal huisartsbezoeken met 50%. In het Verenigd Koninkrijk heeft sociaal voorschrijven 400 miljoen pond per jaar bespaard, wat resulteerde in 28% minder huisartsbezoek, 24% minder bezoeken aan Spoedeisende Hulpafdelingen en 64% minder ziekenhuisverwijzingen.

Op 26 augustus verwelkomde DCU meer dan 250 ouderen op onze campus om hen een ‘voorproefje’ te geven van de mogelijkheden van onze leeftijdsvriendelijke universiteit. Dit evenement, gelanceerd door DCU President Prof. Daire Keogh, toonde het Culture on Prescription Erasmus project aan een zeer enthousiast publiek, waarbij velen interesse toonden om deel te nemen en het project te volgen. Ondanks de vooruitgang van sociaal voorschrijven in Ierland is dit nog een relatief nieuw aanbod, en er is behoefte aan meer informatie en voorlichting over dit concept en proces. DCU was verheugd om dit platform en het Culture on Prescription Erasmus project aan te grijpen om dit te doen.

Foto’s van links naar rechts, met de klok mee: Christine O’Kelly Co-Ordinator van het AFU Global Network en DCU AFU, Prof. Daire Keogh President van DCU, Culture on Prescription Lezing voor Smaak van DCU, Gaststudenten van DCU.